Zapečené kuře s tuřínem a špenátem - nízkosacharidový recept
½ bulvy tuřínu
200g listového špenátu
200ml smetany na šlehání
1 stroužek česneku
100g kuřecího masa
Sůl a pepř
Mletý kmín
1 vejce
1. Ve velkém hrnci uvedeme k varu mírně osolenou vodu. Tuřín omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky tuřínu vložíme do vroucí vody, zmírníme plamen a vaříme do měkka, cca 15 minut. Uvařený tuřín slijeme a vložíme jednotlivé plátky na dno zapékací misky, aby utvořily jednolitou vrstvu. Posypeme kmínem.
2. Kuřecí maso nakrájíme na větší kusy, kostičky, nebo necháme celá prsa rozkrojená na půl. Osolíme a opepříme. Vložíme na rozpálenou pánev se lžící olivového oleje a orestujeme z obou stran. Přidáme listový špenát spolu s prolisovaným česnekem a restujeme, dokud špenát nepovadne.
3. Poté přendáme do zapékací mísy na vrstvu tuřínu a znovu zakryjeme druhou vrstvou uvařeného tuřínu. Posypeme kmínem.
4. Ve vyšší nádobě rozšleháme smetanu spolu s vejcem, osolíme, opepříme a rovnoměrně nalijeme do zapékací misky přes tuřín a zasypeme strouhaným parmazánem.
5. Zapékací misku vložíme do předem vyhřáté trouby pod gril, dokud parmazán nezezlátne.
6. Naporcujeme a ihned podáváme.