Vepřový steak se smržovou omáčkou - nízkosacharidový recept 

Vepřový steak se smržovou omáčkou

250g vepřového libového masa
1 lžíce fenyklových semínek
1 lžíce celého černého pepře
Sůl
Cibulová nať nebo čerstvé bylinky na ozdobu

Omáčka:
5 středně velkých smržů
šalotky
1 lžíce olivového oleje
40ml brandy, koňaku nebo sladkého vína
100ml smetany
100ml dem-glace nebo silného vývaru

1. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou šalotku spolu se smrži. Mírně podlijeme vodou a krátce podusíme.

2. Poté přilijeme brandy, vývar a smetanu, necháme znovu provařit a zredukovat, dokud omáčka nezhoustne. Dle potřeby dosolíme či dopepříme.

3. V hmoždíři rozdrtíme pepř s fenyklem společně se solí. Drť vmáčkneme na jednu stranu steaku a tou stranou vložíme na rozpálenou pánev. Druhou stranu steaku dochutíme až na pánvi, aby nám kořenící směs nezůstala spíše na prkýnku než na mase.

4. Steak po 4 minutách otočíme. Když je i druhá strana zatažená, spolu s pánví vložíme steak do trouby pod gril a dopečeme cca 10minut, tak aby byl uvnitř upečený.

5. Steak podáváme přelitý smržovou omáčkou a ozdobený nasekanými čerstvými bylinkami či cibulovou natí.


Zpět