Vařené vepřové v kávě - nízkosacharidový recept
250g vepřové plece
3 šálky instantní nebo překapávané kávy
2 šálky masového vývaru
100g čerstvých žampionů
1 středně velká cibule
3 lžíce kokosového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
1. Vepřové maso si očistíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na kostičky. Osolíme a opepříme.
2. Cibuli si nakrájíme na půl kolečka a žampiony na plátky.
3. V hrnci si na vyšším plameni rozpálíme kokosový olej a přihodíme na něj maso. Maso zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Poté zmírníme plamen a restujeme do hněda.
4. Hotové maso vyjmeme z hrnce na talíř a na výpeku o orestujeme cibuli, žampiony a prolisovaný česnek do změknutí.
5. Když jsou žampiony a cibule měkká, zalijeme jej 3 šálkami instantní kávy spolu s vývarem. Vše promícháme, vrátíme zpět maso, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném plameni minimálně 3 hodiny.
6. Po 3 hodinách sejmeme pokličku z hrnce a vaříme ještě 30 minut, aby se omáčka zredukovala.