Teplý salát z hlávkové a růžičkové kapusty
Křupavé kapustičky:
250g růžičkové kapusty
½ šálku strouhaného parmazánu
3 lžíce olivového oleje
5 stroužků česneku
Kapustový salát:
350g hlávkové kapusty
2 jarní cibulky
hrst jahod
Dresink:
2 lžíce majonézy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a pepř
K podávání:
150g marinovaného tofu nebo sýru na gril (hallumi, hermelín, aj.)
1. Troubu předehřejeme na 200°C.
2. Růžičkovou kapustu očistíme, zbavíme oschlých listů a rozkrojíme na půl. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, opražíme na něm kapustičky spolu s česnekem přibližně 10 minut.
3. Poté kapustičky posypeme 1/4 strouhaného parmazánu a vložíme pánev do trouby a pečeme 20-30 minut, kdy po každých 10 minutách promícháme, nebo dokud kapustičky nezačnou zlátnout.
4. Mezitím si omyjeme hlávkovou kapustu, osušíme a nakrájíme na proužky. Kdo nemá rád tvrdé středy, tak je vyřízne.
5. Kapustu vložíme do hrnce s vodou a uvedeme k varu. Vaříme 5-7 minut, do křupava.
6. Připravíme si zatím dresink. Smícháme všechny ingredience a vidličkou promícháme.
7. Uvařenou kapustu ihned scedíme pod studenou vodou. Necháme jí okapat, následně přendáme do salátové mísy, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a promícháme s dresinkem.
8. Upečené kapustičky vyklopíme do salátové mísy a posypeme nakrájenými jahodami.
9. Podáváme s opečeným tofu nebo grilovaným sýrem, které si vložíme do trouby nakrájené na plátky na grilovací pánev během pečení kapustiček, takže se nám upečou současně.