Smetanové mušle s uzeným a ciderem - nízkosacharidový recept 

1 stroužek česneku
½ svazku čerstvé hladkolisté petrželky
½ svazku čerstvého estragonu
4 plátky uzeného masa, nebo uzené slaniny
Olivový olej
1 kg mušlí
150 ml cideru
2 lžíce bílého jogurtu

Česnekový chléb:
½ bochníku nízkosacharidového chleba viz recept zde
1 stroužek česneku
Olivový olej

1. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, petrželku a estragon omyjte a nasekejte a slaninu nebo uzené nakrájejte na kostičky.

2. Chléb nakrájejte na 2 cm krajíčky, poté položte na rozpálený gril nebo toastovač.

3. Mezitím si rozpalte pánev s olivovým olejem a orestujte na něm slaninu nebo uzené do křupava.

4. Slaninu vyjměte z pánve, výpek však ponechte. Omyté mušle vložte na pánev, přidejte česnek, cider a olivový olej. Pánev zakryjte pokličkou a vařte po dobu 3-4 minut, nebo dokud se mušle neotevřou a nejsou měkké.

5. Zatím rozkrojte česnek napůl, pomažte jim opečené krajíčky chleba, lehce zakápněte olivovým olejem a položte na kraje talíře.

6. Uvařené mušle vyndejte pomocí děrované naběračky na servírovací talíř k chlebu.

7. Omáčku ponechte v pánvi, přidejte petrželku s estragonem a část slaniny nebo uzeného, opepřete.

8. Na závěr přidejte jogurt, provařte, dokud nevznikne hladká omáčka.

9. Omáčku nalijte rovnoměrně na mušle a posypte zbytkem opražené slaniny, uzeného.


Zpět