Slávky na bílém víně s kapustou a rajčátky - nízkosacharidový recept
1 kg slávek
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
10 cherry rajčátek
2 velké listy kapusty, nakrájené na půl a poté na slabé proužky, cca 5 cm dlouhé
velká hrst nasekané hladkolisté petržele
3 dcl kvalitního bílého vína
Sůl a pepř
1. Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly.
2. Mezi tím si ve větším hrnci na oleji orestujte šalotku do sklovata, přidejte česnek, rozpůlená rajčátka, kapustu, tymián a bobkový list.
3. Po chvilce (tak 1 minutě), zalijte tuto směs vínem a zjemna vařte, dokud se nezredukuje na poloviční množství. Osolte, opepřete.
4. Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte, protože pokud jsou živé, v průběhu koupele se otvíraly a tak se mohl uvolnit písek, nebo jiné nepotřebné poklady.
5. Přidejte je do hrnce, pod kterým zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí.
6. Vařte zprudka a krátce, dokud se neotevřou, přibližně 5 minut. Přidejte máslo, petržel, promíchejte a můžete servírovat.