Pstruh na slanině se smetanovou omáčkou - nízkosacharidový recept
2 pstruzi
Citronová šťáva z 1 citronu
Drcený rozmarýn
100g anglické slaniny
100g másla
200ml drůbežího vývaru nebo vody
200ml smetany na vaření
Petrželka
1 žloutek
Sůl a pepř
1. Vykuchané a vymyté pstruhy na bocích nařízněme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citronovou šťávu, rozmarýn a pepř. Do zářezů vložte plátek slaniny a ryby nechte chvíli odležet.
2. Po 30 minutách je položte do pekáče vymazaného máslem, podlijte 3 lžícemi vývaru a poklaďte plátky másla. Pekáč vložte do trouby a pečte přikryté30 minut na 180°C.
3. Během pečení přelévejte výpekem a v polovině pečení ryby obraťte. Pokud je nutné podlijte další lžící vývaru.
4. Upečené ryby vyjměte, uchovejte je v teple a do výpeku přidejte vývar, smetanu i petrželku. Povařte do zhoustnutí, poté odstavte a do vroucí omáčky zašlehejte již bez dalšího vaření žloutek.
5. Ryby podávejte přelité omáčkou.