Pomalu vařená vepřová krkovice - nízkosacharidový recept
250g vepřové krkovice
2 šálky hovězího vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce rajčatové pasty
1 lžička utřeného česneku
½ lžičky mletého zázvoru
1 lžička sušeného tymiánu
sůl a pepř na dochucení
½ lžičky Xantalové gumy
1. Vývar nalijeme do hrnce, přidáme sójovou a rybí omáčku, rajčatovou pastu a máslo, promícháme a přivedeme k varu.
2. Maso nakrájíme na větší kusy, které osolíme, opepříme a vložíme do hrnce s vývarem. Stáhneme plamen na nízkou teplotu, aby se omáčka táhla.
3. Do hrnce dále přidáme utřený česnek, zázvor, tymián, zakryjeme pokličkou a necháme vařit 5-6h.
4. Když je maso uvařené, vyndáme maso z hrnce a dáme stranou. K omáčce přidáme Xantalovou gumu a projedeme tyčovým mixérem nebo vložíme do mixéru na smoothie a umixujeme v hladkou omáčku.
5. Maso natrháme dvěma vidličkami na proužky a podáváme přelité omáčkou.