Polévka z hlívy ústřičné 

400g hlívy ústřičné
350g oloupané cibule
60g oleje
7 stroužků česneku
2 snítky tymiánu
2 stonky plocholisté petržele
4 lístky bazalky
špetka pálivé papriky
2 lžíce majoránky
1,5 lžíce sladké papriky
3 lžičky drceného kmínu
1 lžička pepře
3 lžičky soli

1. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Z hlívy odkrojíme tuhý konec a nakrájíme na širší nudličky. Tymián, petržel a bazalku pevně vážeme kuchyňským provázkem.

2. V kastrolu na středním plameni rozehřejeme olej, přidáme cibuli, a za občasného míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme česnek a promícháme. Přidáme hlívu a promícháme. Přidáme kmín, sladkou i pálivou papriku a opět promícháme.

3. Přidáme svazek bylin, zalijeme 750 ml vroucí vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 14 minut. Přidáme majoránku a vaříme další 2 minuty. Hotovou polévku v případě potřebu dochutíme solí.


Zpět