NízkosacharidovýTofu burger se zastřeným vejcem
100g tofu natural
50g listového špenátu
Sůl
Čerstvě namletý pepř
½ cibule
1 lžíce olivového oleje
1 čerstvý žampion
50g namletých mandlí
4 listy římského salátu
Červená řepa
Trocha majolky
2 vejce
6 plátků okurky
2 lžíce avokáda
1. Na pánvi rozpálíme olivový olej. Cibuli nakrájíme na půl kolečka, vložíme na pánev spolu s česnekem a orestujeme.
2. Žampion očistíme a nakrájíme na půl plátky. Přihodíme k cibuli na pánev a dále restujeme.
3. Po 2 minutách restování vložíme špenát, přilijeme 100 ml vody a spaříme.
4. Špenát osolíme, opepříme.
5. Tofu si nakrájíme na menší kusy, vložíme do mísy a tyčovým mixérem umixujeme do hladka.
6. Orestovanou směs přidáme k tofu a promícháme. Z hotové směsi tvoříme burgry, které obalujeme v namletých mandlích a hned dáváme na rozpálenou pánev.
7. Burgry orestujeme z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
8. V hrnci přiveďte k varu přibližně 2 l vody.
9. Vejce vyklepneme do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, dáme do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočíme, aby vznikl vír, a do jeho středu postupně vlijeme vejce. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Necháme vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý). Každé vejce vaříme zvlášť.
10. Na talíř natrháme římský salát, pak vrstvíme tofu burger, rozmačkané avokádo, 3 plátky okurky, zastřené vejce, červenou řepu a majolku.