Nízkosacharidový Zeleninový koláč s brokolicí, karotkou a hráškem
250g špaldové mouky
1 lžička soli
3 vejce
150ml mléka
½ kostky droždí
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce řepkového oleje
500g brokolice
300g mrkve
200g hrášku
2 šalotky
200g čerstvého cottage sýru
½ lžičky tymiánu
150g zakysané smetany
Pepř
Trochu muškátového oříšku
1. Smíchejte mouku se solí a přidejte 1 vejce. Lehce přihřejte mléko, přidejte droždí a 1 lžíci olivového oleje.
2. Smíchejte s moukou a vejcem a vše vypracujte v hladké těsto.
3. Nechte v teple asi 40 minut kynout. Nakrájejte brokolici na malé růžičky, karotku na kostičky a povařte několik minut ve vodě.
4. Cibulku nakrájejte nadrobno a poduste na řepkovém oleji, až zesklovatí. Přidejte scezenou zeleninu spolu s hráškem k cibuli a promíchejte.
5. Těstem vyložte vymazanou dortovou formu a nechte těsto znovu 10-15 minut odpočívat. Poté na ně rozprostřete zeleninu a na ni po lžičkách rozmístěte cottage sýr.
6. Smíchejte tymián, 2 vejce, zakysanou smetanu, sůl, pepř s trochou muškátového oříšku a přelijte to přes zeleninu. Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut.