Nízkosacharidový štědrovečerní salát
½ tuřínu
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/3 kořenového celeru
1 žlutá cibule
3 vejce na tvrdo
3 velké kyselé okurky
¼ šálku nálevu z okurek
sůl
pepř
Domácí majonéza:
2 žloutky
150 ml slunečnicového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
sůl
pepř
1. Tuřín si nakrájíme na pravidelné kostičky a dáme jej vařit do měkka.
2. V dalším kastrolu si dáme vařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu též do měkka.
3. Zatím si připravíme domácí majonézu a to tak, že všechny suroviny na majonézu vložíme do odměrného válce. Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
4. Tyčový mixér spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund a vznikne nám tuhá žlutá majonéza.
5. Hotovou majonézu necháme v lednici vychladnout.
6. Vařené vejce a kyselé okurky si nakrájíme na kostičky a cibulku nasekáme na jemno.
7. Uvařený tuřín vložíme do mísy, přidáme uvařenou kořenovou zeleninu, přidáme vejce, okurky a cibulku.
8. Směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Vše opatrně, nejlépe rukou promícháme, aby se vše důkladně spojilo a zároveň nerozmačkalo.
9. Salát necháme přes noc uležet v lednici.