Nízkosacharidový Chia puding s čokoládovou zmrzlinou a para ořechy
Čokoládová zmrzlina:
250 ml mandlového mléka
3 žloutky
sladidlo
30g čokoládového proteinového prášku
50g hořké čokolády
¼ lžičky xantalové gumy
Chia puding:
200ml mandlového nebo jiného mléka
30g chia semínek
sladidlo
Na ozdobu:
10g para ořechů nasekaných na malé kousky
5g hořké čokolády nasekané na malé kousky
1. V kastrůlku si zahřejeme mléko spolu se sladidlem, ale nesmí se vařit, jen nechat sladidlo rozpustit.
2. V hluboké misce vyšleháme žloutky do pěny spolu s čokoládovým proteinovým práškem.
3. Mléko sundáme z plotny a po lžících zašleháváme do žloutků, ale opravdu opatrně, aby se nám žloutky nezdrcly.
4. Až zašleháme celé mléko, přidáme xantalovou gumu a ještě prošleháme.
5. Směs přelijte do nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Po 20 minutách promícháme, vrátíme zpět do mrazáku a takto ještě jednou zopakujeme. Necháme v mrazáku minimálně na 2h ztuhnout.
6. Mezi tím si připravíme chia puding. Semínka vsypeme do mléka spolu se sladidlem a promícháme. Uzavíratelnou skleničku vložíme do lednicea občas s ní zatřepeme nebo promícháme lžičkou.
7. Hotový chia puding i zmrzlinu vrstvíme do sektové skleničky. První vrstvu tvoří chia puding, pak zmrzlina a takto 2x opakujeme. Vrch skleničky tvoří zmzlina, kterou dozdobíme nasekanými para ořechy a čokoládou.