Nízkosacharidový, bezlepkový vláčný chléb
Mokré ingredience:
4 žloutky
6 bílků
30 ml olivového oleje
28g rozpuštěného másla
120ml vlažné vody
Suché ingredience:
80g Psyllia
40g mletých lněných semínek
1 lžička jedlé sody
1 lžíce kmínu
1 lžička soli
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu nebo 2 lžičky citrónové šťávy, nebo 2 lžičky jablečného vinného octa
1. Troubu předehřejeme na 175°C. Nádobu na chléb vyložíme pečícím papírem.
2. V jedné misce vyšleháme žloutky s máslem a olejem, přidáme vodu a promícháme. V druhé misce vyšleháme bílky do sněhu, kdy během šlehání zašleháme kypřící prášek bez fosfátu.
3. Ve třetí misce smícháme všechny suché ingredience, a sice, Psyllium, lněné semínko, jedlou sodu, kmín a sůl. Promícháme.
4. Pomocí elektrického šlehače smícháme misku se suchými ingrediencemi s vaječnou směsí, prošleháme a postupně zašleháváme sníh z bílků.
5. Hotovou hmotu přendáme do nádoby na pečení, vložíme do trouby a pečeme minut.
6. Upečený chléb vyndáme pomocí pečícího papíru z nádoby na pečení na mřížku a necháme vychladnout.