Nízkosacharidový (Bez) Bramborový vánoční salát
1 větší tuřín
1 středně velký celer
1 mrkev
1 petržel
1 větší červená cibule
1 hrnek hrášku
kyselé okurky bez cukru (množství podle chuti)
kvalitní šunka (množství podle libosti)
1 lžíce dijonské hořčice
sůl
pepř
lák z okurek
300g majonézy
100g zakysané smetany
1. Kořenovou zeleninu si oloupeme, vložíme do většího hrnce s vodou a necháme uvařit do měkka.
2. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky a vložíme do větší mísy.
3. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, stejně tak šunku i okurky.
4. V jiné nádobě smícháme hořčici, majonézu, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a promícháme.
5. Směs vlijeme do salátu, přidáme lák z okurek a salát pořádně promícháme.
6. Ochutnáme a dle potřeby přisolíme, připepříme nebo dolijeme lák.
7. Salát vložíme do lednice a necháme přes noc uležet.