Nízkosacharidové Vegetariánské tandoori kuličky
Tandoori směs:
1 lžička kurkumy
1 lžička kajenského pepře
1 lžičk mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
špetka himalájské růžové soli
Kuličky:
190g bílého tofu
50g drcených mandlí
1/3 šálku nakrájené natě koriandru
Dip:
1/2 šálu kozího nebo ovčího jogurtu
šťáva z 1/2 citrónu
1/2 lžíce rýžového vinného octa
1/2 stroužku česneku
1. Předehřejte troubu na 180°C a na plech dejte pečící papír. Co se týče přípravy tandoori směsi, prostě jen smíchejte všechny ingredience dohromady a dejte je do misky.
2. Za pomoci rukou nalámejte tofu na kousky a vložte do mixéru, přidejte do něj drcené mandle (asi 2 lžíce si nechte stranou na obalení). Přidejte 2 lžíce tandoori směsi a nakrájenou nať koriandru, vše dobře rozmixujte.
3. Ze směsi rukama tvarujte kouličky velikosti ping-pongovýchmíčků, které obalujte v tandoori směsi a v mandlích.
4. Kuličky přendávejte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 miinut - do zlatova (měly by být křupavé).
5. Dip připravíte tak, že všechny uvedené ingredience smícháte v misce. Tandoori kuličky můžete podávat horké i za studena s chutným dipem a tandoori směsí na dochucení.