Nízkosacharidové Krémové rizoto s mozzarelou pečenou v parmské šunce s restovanými žampiony na cibulce
75g kulatozrnné rýže
125g mozzarella light
3 plátky schwartzvaldské šunky
1 plátek drůbeží šunky
0,5l vývaru
4 malé žampiony
½ cibule
2 lžíce olivového oleje
citronová kůra
40g strouhaného parmezánu
200ml bílého vína
sůl a pepř na dochucení
1. V hrnci s těžkým dnem rozpalte lžíci olej a osmažte drůbeží šunku a cibuli, které jsme si nakrájeli na malé kostičky, až budou měkké, ale ne hnědé. Přidejte rýži a smažte 2 minuty. Přilejte víno a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje do rýže.
2. Přilijte 250 ml vývaru. Promíchejte a na mírném ohni vařte, dokud se vývar úplně neabsorbuje. Přilijte zbytek vývaru a vařte, dokud rýže nevstřebá všechnu tekutinu.
3. Přidejte citronovou kůru a šťávu, parmezán a důkladně promíchejte.
4. Mezitím si zabalte mozzarellu do tří plátků šunky a dejte do zapékací misky. Vložte do předehřáté trouby na 250°C a pečte 25 minut.
5. Na menší pánvi rozpalte lžíci oleje a orestujte na něm na kolečka nakrájenou cibuli. Po změknutí cibule přihoďte na čtvrtky nakrájené žampiony a krátce povařte.
6. Hotové rizoto přendejte na talíř, přidejte upečenou mozzarelu a dozdobte restovanými žampiony.