Nízkosacharidová Vánočka
50g kešu másla
42g droždí
2 lžíce erythritolu do kvásku
50g erythritolu do těsta
125ml smetany ke šlehání
50ml vody
15g vanilkového proteinového prášku
200g mandlové mouky
50g kokosové mouky
100g rozpuštěného másla
8g xantanové gumy
¼ lžičky vinného kamene
4 vejce
Špetka soli
½ lžičky citrónového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu
½ lžičky vanilkové stévie
citrónová kůra za 1 bio citrónu
hrst neslazených brusinek
plátky mandlí na posypání
1. Z droždí, kešu másla, 2 lžícemi sladidla, smetany, vody a vanilkového proteinu zaděláme kvásek. Necháme kynout přibližně 40 minut na teplém místě.
2. Do velké mísy nasypeme mandlovou a kokosovou mouku, přidáme xantanovou gumu, vinný kámen, erythritol, špetku soli a promícháme. Následně přidáme kvásek, extrakty a stévie a opět promícháme.
3. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a pomocí hnětacího háku, uhněteme lepivé těsto.
4. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a vložíme opět na teplé místo vykynout.
5. Po vykynutí vmícháme brusinky.
6. Těsto rozdělíme na devět malých bochánků, které pokládáme na mírně pomoučněnou desku.
7. Bochánky obalíme v mouce, aby tolik nelepily, a vyválíme z nich stejné prameny.
8. Upleteme tři copánky, první ze čtyř pramenů, další ze tří a poslední ze dvou. Copánky položíme na sebe, větší dolů, pak střední a navrch menší. Copánky upevníme špejlemi, aby se vánočka nerozpadla. Takto připravenou vánočku necháme opět hodinu kynout.
9. V mističce si rozšleháme vejce a potřeme jím vánočku. Povrch vánočky posypeme plátky mandlí.
10. Troubu předehřejeme na 190°C, vložíme plech s vánočkou a pečeme 10 minut.
11. Poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40 minut přikryté alobalem nebo pečícím papírem.
12. S právně propečenou vánočku zkontrolujeme zapíchnutím špejle, zda se na ní nelepí těsto.
13. Po upečení necháme vánočku zcela vychladnout.