Nízkosacharidová Polévka z hlávkového salátu
1 litr kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru
2 velké cibule
150 ml bílého vína
sůl a pepř na dochucení
¼ lžičky uzené papriky
1/8 lžičky muškátového oříšku
1 hlávka hlávkového salátu
1 lžíce sádla
panenský olivový olej na ozdobu
1. Na lžíci sádla orestujeme pozvolna najemno nakrájené cibule. Občas promícháme. Zalijeme vínem, zvýšíme plamen a necháme odpařit.
2. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku a nastrouhaný muškátový oříšek. Přivedeme k varu a následně ztlumíme plamen. Zakryjeme poklicí a vaříme 10 minut.
3. Sejmeme z ohně. Do blenderu dáme důkladně omyté a okapané listy salátu. Zalijeme horkým základem na polévku a řádně rozmixujeme.
4. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a čerstvě namletým pepřem.