Kapr na hořčici - nízkosacharidový recept
1 kapr (vyřezané́ 2 celé filety, s kůží nebo bez)
šťáva z 1/2 citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce olivového oleje + na opékání
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 biocitron, na tenké plátky či klínky
Na omáčku:
100ml bílého vína
1 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená nadrobno
300ml rybího vývaru (ze žeberních kostí a odřezků z filetů)
1 lžíce hrubozrnné hořčice
100ml smetany ke šlehání
1. Filety nakrájejte na porce, pokapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Smíchejte olivový olej a hrubozrnnou hořčici a směsí potřete porce ryby. Ty dejte do chladničky na 1–2 hodiny marinovat.
2. V pánvi vyložené pečicím papírem (aby se maso nepřichytávalo a potom nerozpadalo) rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm porce kapra asi 5 minut z každé strany. S kaprem opékejte i plátky či klínky biocitronu.
3. Na omáčku si v rendlíku na másle opékejte šalotku asi 4 minuty dosklovita. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Poté zalijte vývarem. Přidejte hořčici, rozšlehejte metličkou a vařte 10 minut, až omáčka zhoustne.
4. Omáčku na závěr zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.
5. Opečeného kapra podávejte přelitého omáčkou.