Jihozápadní vepřové stew se smrži - nízkosacharidový recept
300g vepřového libového masa
¼ čerstvé chilli papričky
2 lžičky mletého kmínu
1 utřený stroužek česneku
½ lžičky soli
½ lžičky mletého pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička oregana
¼ lžičky mleté skořice
2 bobkové listy
2 lžíce olivového oleje
5 středně velkých smržů nebo jiných hub
½ středně velké cibule
½ červené papriky
½ žluté papriky
Šťáva z ½ citrónu
3 šálky vývaru
½ šálku silné kávy
¼ šálku rajčatové pasty
¼ lžičky Xantalové gumy
1. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na proužky nakrájené papriky spolu s najemno nasekanou cibulí a zprudka orestujeme, dokud cibule a papriky zlehka nezezlátnou.
2. Stáhneme plamen, přisypeme odměřené koření a zalijeme vývarem a kávou.
3. Maso si nakrájíme na proužky a přihodíme do hrnce. Taktéž přihodíme na proužky nakrájené smrže a rajčatovou pastu. Promícháme.
4. Hrnec zaklopíme pokličkou, směs uvedeme k varu, následně stáhneme na minimum a táhneme 6h.
5. Po šesti hodinách sejmeme pokličku, dochutím stew citrónovou šťávou, popřípadě dosolíme a dopepříme.
6. Přidáme Xantalovou gumu pro zahuštění omáčky, necháme provařit, dokud omáčka nezhoustne.
7. Před podáváním posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.