Hovězí steak s dipem z červené řepy - nízkosacharidový recept
175g hovězí steak
1 předem uvařená červená řepa
1 lžička sladké francouzské hrubozrnné hořčice
Sůl a pepř na dochucení
½ lžičky červeného vinného octa
5 stonků čerstvého chřestu
1 lžíce citrónové šťávy
½ lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1. Hovězí steak si očistíme, řádně opepříme, osolím a vložíme na rozpálenou pánev pokapanou olivovým olejem. Zprudka necháme maso zatáhnout, cca 3 minuty z každé strany. Poté sejmeme z pánve a zabalíme na 5 minut do alobalu.
2. Mezitím si ve vyšším hrnci si uvedeme k varu mírně osolenou a citrónovou šťávou zakapanou vodu. Než dojde vodu k bodu varu, připravíme si chřest.
3. Chřest zbavíme tvrdých dřevnatých stonků a svážeme k sobě. Když voda dosáhla bodu varu, stáhneme teplotu a vložíme svázaný chřest. Chřest vaříme ne zcela ponořený ve vodě. Hlavičky chřestů by měly zcela koukat a vařit se jen v páře. Chřest vaříme 4-5 minut. Poté vyjmeme z hrnce a vložíme do mísy se studenou vodu, aby zůstal chřest po celou dobu krásně zelený.
4. Dále si připravíme dip z červené řepy. Bulvu uvařené červené řepy nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, opepříme, zakápneme vinným octem, přidáme hořčici a důkladně promícháme.
5. Nyní si připravíme talíř, na něj naaranžujeme uvařený chřest. Maso rozbalíme z alobalu a přendáme na chřest. Na maso položíme máslíčko a dvěma lžícemi vytvořím nok z dipu červené řepy. Můžeme podávat.