Gratinovaná růžičková kapusta - nízkosacharidový recept
Růžičková kapusta:
250g růžičkové kapusty
2 čerstvé žampiony nakrájené na plátky, které ještě překrojíme na půl
50g cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sojové omáčky
sůl, pepř a uzená paprika
Sýrová omáčka:
1 lžíce másla
120g nízkotučné zakysané smetany
100g strouhaného uzeného eidamu
uzená paprika
kurkuma
sůl
pepř
špetka xantalové gumy
Krusta:
3 lžíce křupavé smažené cibulky
3 lžíce strouhaného parmazánu
1. Troubu si předehřejeme na 185 °C. Růžičkovou kapustu si očistíme, zbavíme uvadlých lístků a překrájíme na půlky.
2. Cibuli si nasekáme na jemno. Na velké pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme růžičkovou kapustu, pokrájené žampiony, osolíme, opepříme, zlehka orestujeme. Po 3-4 minutách přidáme cibulku a prolisovaný česnek.
3. Po tom, co cibulka začne měknou přidáme lžíci sojové omáčky a stáhneme z plotny.
4. V menším kastrůlku si smícháme smetanu, máslo, strouhaný sýr, koření a xantalovou gumu. Vše mícháme dokud hmota nezačne mít táhlou konzistenci.
5. Hotovou omáčku přendáme k růžičkové kapustě a dobře promícháme.
6. Směs rozdělíme do 2 menších zapékacích mističek.
7. V menším prázdné misce smícháme smaženou cibulku s parmazánem a tím zakryjeme povrch zapékacích misek.
8. Zapékací misky vložíme do trouby a zapečeme cca 10-15 minut.