Dýňová polévka se zelím 

2 lžíce oleje
2 středně velké cibule
250g čerstvé papriky
4 stroužky česneku
400g bílého hlávkového zelí
1 lžíce uzené papriky
30g rajčatového protlaku
400g loupaných rajčat
400g dýně Hokkaido
1,5l vývaru
sůl
pepř
zakysaná smetana k podávání

1. V hrnci si na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno.

2. Jakmile začne růžovět, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a za častého promíchání ji opečeme.

3. Přidáme rozdrcený česnek a necháme ho rozvonět.

4. Přisypeme uzenou papriku a jen krátce orestujeme.

5. Dále přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání prohřejeme.

6. Zelí nakrouháme na tenké nudličky, přidáme ho do hrnce a vše promícháme.

7. Přilijeme konzervovaná loupaná rajčata a zalijeme vývarem.

8. Přidáme na kostky nakrájenou dýni i se slupkou.

9. Polévku dochutíme solí a pepřem a vaříme na mírném ohni do změknutí zeleniny.

10. Když je všechna zelenina měkká, část zeleniny vyjmeme a umixujeme tyčovým mixérem do hladka. Následně vrátíme zpět do polévky, aby se zahustila.

11. Polévku naporcujeme do misek či talířů a podáváme se lžící zakysané smetany.


Zpět