Dýňová polévka s kakaem
2 lžíce oleje
1 středně velká cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce uzené papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
1 zarovnaná lžička sušeného oregana
100g rajčatového protlaku
10g kakaa
500g dýně Hokkaido
uvařeného libovolného masa - libovolné
1l vývaru
sůl
pepř
1. V hrnci si na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno.
2. Jakmile začne růžovět, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a za častého promíchání ji opečeme.
3. Přidáme rozdrcený česnek a necháme ho rozvonět.
4. Přisypeme uzenou papriku a jen krátce orestujeme.
5. Dále přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání prohřejeme.
6. Obsah hrnce zalijeme vývarem, přisypeme kakao a na kostky nakrájenou dýni i se slupkou.
7. Polévku dochutíme solí a pepřem a vaříme na mírném ohni do změknutí dýně.
8. Když je dýně měkká, polovinu zeleniny vyjmeme a zbytek umixujeme tyčovým mixérem do hladka. Následně vrátíme odebranou polovinu zpět do polévky.
9. Polévku naporcujeme do misek či talířů a podáváme s natrhaným masem.