Dýňová omáčka, chutná jako svíčková na smetaně - nízkosacharidový recept
1 dýně Hokkaidó
1 cibule
3 stroužky česneku
3 větvičky rozmarýnu
Sůl a pepř
2 šálky drůbežího vývaru
2 lžíce olivového oleje
1. Dýni rozkrojíme a zbavíme semínek. Dýni nakrájíme na větší kostky i se slupkou a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme, na vrch položíme větvičky rozmarýnu a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme 40 minut, nebo dokud není dýně měkká a nazlátlá na povrchu.
2. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky spolu s česnekem nakrájeným na plátky a necháme 3 minuty změknout. Poté přidáme upečenou dýní spolu s otrhanými lístky rozmarýnu.
3. Vše promícháme a zalijeme vývarem. Necháme provařit 5 minut, dochutíme solí a pepřem, stáhneme z plamene a pomocí tyčového mixéru umixujeme dohladka.
4. Pokud je omáčka příliš řídká, vaříme ještě pár minut, do zhoustnutí nebo naopak, pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu vývaru nebo vody.
5. Kdo má rád jemnější chuť, může přidat trochu smetany na vaření.