Domácí nízkotučný sýr
1/2 kg kostky nízkotučného tvarohu (ne ve vaničce)
1/2 l čerstvého mléka
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lzička citronové štávy
1 lžíce másla
sůl dle chuti
bylinky nebo koření dle chuti
1. Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme témeř k varu a odstavíme.
2. Než se směs začne témeř vařit, přilijeme citronovou štávu.
3. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Mléko se srazí i bez citronové štávy, působením kyselosti tvarohu. Přidáme ji však pro jistotu. Celou směs slijeme (přecedíme) přes plátýnko a vyždímeme.
4. V hrnci rozpustíme lžici másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, připadně koření a bylinky a zvolna zahříváme.
5. Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme na potravinářskou folii, utvoříme váleček a zabalíme.
6. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme. Sýr je možné různě kořenit - kmín, paprika, chilli, česnek, či jiné různe bylinky dle volby.