Domácí nízkosacharidové tortilly, nachos, tacos
100g mandlové mouky
110g mletého lněného semínka
30g kokosové mouky
8g psyllia
15g mletá chia semínek
1 lžička soli
240ml vlažné vody
olej na pánev
koření dle chuti (paprika, chilli, sušený česnek, cumin, curry, oregano, bazalka, tymián, petrželka)
1. Mleté lněné semínko, kokosovou a mandlovou mouku a psyllium nasypte do misky. Přidejte koření dle chuti a osolte.
2. Přisypte chia semínka a zalijte vlažnou vodou. Těsto důkladně propracujte.
3. Propracované těsto přendejte na talíř, přykryjte potravinářskou folií a nechtě v lednici nebo na pracovním stole 1 hodinu odležet.
4. Vyndáme z lednice, nakrájíme na 6 pravidelných částí, které jednotlivě rozválíme na vále vyložené pečícím papírem na tenké placi. Použijeme buď silikonový váleček nebo na těsto položte potraviářskou folii, aby se těsto nelepilo na váleček.
5. Do těsta vykrajujeme kolečka o velikosti 20cm, pužijte pokličku nebo talíř, chcete-li velké trotilly nebo misky pro vykrajování o velikosti na tacos.
6. Opakujte dokud nezpracujete celé těsto.
7. Troubu si předehřejeme na 200°C a pečeme 10 minut, pokud budeme péct placky v troubě nebo si rozpálíme olej na pánvi a pečeme 2 minut z obou stran.