Telecí guláš - nízkosacharidový recept 

800g telecí plece
750g cibule
4 lžíce oleje
100 ml suchého bílého vína
2 lžíce rajského protlaku
3 lžíce sladké mleté papriky
1 lžička strouhané kůry z bio citrónu
Špetka strouhaného muškátového oříšku
Sůl
Špetka mletého černého pepře
4 stroužky česneku
100g libové slaniny

1. Maso odblaňte, zbavte velkých kusů povrchového tuku a zbytků šlach. Poté maso nakrájejte na kostky velké 3-4 cm a osolte.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek nakrájejte na plátky a slaninu na maličké kostičky.

3. Ve středně velkém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm postupně ve dvou nebo třech dávkách zprudka opečte ze všech stran. Opečené maso odložte zatím bokem.

4. Na výpeku začněte restovat cibuli spolu s česnekem a slaninou. Na středně silném plameni v krátkých intervalech promíchávejte a restujte. Přidejte protlak a ještě minutu nebo dvě opékejte, dokud nezmění barvu z červené na rezavou.

5. Cibuli s protlakem zasypte paprikou a jen velmi krátce promíchejte, jen coby se paprikový prášek rozmíchal a spojil s tukem. Podlijte vínem a krátce povařte, dokud se víno téměř neodpaří.

6. Vraťte do kastrolu maso, podlijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené, zastrouhněte muškátovým oříškem a trochou citronové kůry, přikryjte poklicí a pomalu duste hodinu až hodinu a půl, podle povahy masa, až bude téměř měkké.

7. Pokud chcete krémovou omáčku, tak maso sceďte a tekutinu zachyťte. Z cedníku vyberte všechny kousky masa; opět je odložte stranou. Zbytek zachycených surovin, především cibuli, vraťte ke scezené šťávě z dušení a rozmixujte dohladka.

8. Do hladké šťávy vraťte maso a naposledy ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.


Zpět