Roastbeef s béarnskou omáčkou - nízkosacharidový recept 

Roastbeef s béarnskou omáčkou

500g nízkého roštěnce
50ml panenského olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
50ml worcesterské omáčky
sůl
čerstvý mletý pepř
potravinářský provázek

béarnská omáčka:
125g másla
2 žloutky
½ lžičky nahrubo rozdrcených kuliček bílého pepře
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce vody
čerstvě vymačkaná šťáva z ¼ citrónu
špetka mletého chilli
½ lžíce nasekaného nahrubo estragonu
1 najemno nasekané šalotky
1 lžíce nasekaného kerblíku

1. Maso odblaňte, očistěte, pak ho ze všech stran pořádně opepřete, osolte a lehce pokapejte worcesterskou omáčkou.

2. Poté ho svažte do válečku pomocí potravinářského provázku.

3. Do misky nalijte trochu oleje, maso v něm obalte a dejte odpočinout do lednice minimálně na pár hodin, nejlépe přes noc.

4. Druhý den maso nejprve prudce opečte ze všech stran dohněda. Poté potřete hořčicí a vložte zpět do pekáčku a vložte do předem vyhřáté trouby na 140°C a pozvolně pečte 40 minut.

5. Doba pečení je závislá na velikosti masa, pokud máte teploměr, tak aby bylo maso pěkně propečené dorůžova, tedy medium, mělo by mít uvnitřnějakých 54, maximálně 58°C.

6. Hotové maso vyjměte z pekáčku, zabalte do alobalu, nechte zhruba čtvrt hodinky odpočinout a pak teprve nakrájejte na plátky.

7. Během pečení masa si připravíme omáčku. V rendlíku přiveďte k var vodu s octem, drceným pepřem, 1 lžící estragonu a pokrájenou šalotkou.

8. Snižte žár, zredukujte tekutinu zhruba o třetinu, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

9. Pak ji přeceďte do keramické nebo žáruvzdorné misky, přidejte do ní žloutky a směs šlehejte zhruba pět minut ve vodní lázni, až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká.

10. Potom misku sundejte z vodní lázně, pomalu do ní tenkým pramínkem přilijte rozpuštěné máslo a opět šlehejte, aby byla hustá a lesklá.

11. Přidejte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli.

12. Nakonec vmíchejte zbylý estragon a kerblík.

13. Maso podáváme přelité béarnskou omáčkou.


Zpět