Rebarborový koláč s bílkovou čepicí 

Základní těsto:
125g změklého másla
65g erythritolu
kůra z 1 limetky
3 žloutky
75g mandlové mouky
25g kokosové mouky
80 ml mléka
1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
špetka soli
20g strouhaného kokosu
Náplň:
350g rebarbory
200g jahod
1 lžíce erythritolu
šťáva z 1 limetky
Bílková čepice:
60g mandlových plátků
3 bílky
špetka soli
1 lžička xantanové gumy
2 lžíce erythritolu
1 lžička vanilkového extraktu

1. Troubu předehřejeme na 185°C, horkovzdušnou na 165°C.

2. Na suché pánvi si orestujeme mandlové plátky do zlatova a necháme stranou.

3. V míse vyšleháme máslo s erythritolem do pěny. Přidáme kůru z limetky, žloutky a prošleháme.

4. V druhé míse smícháme mouky, kypřící prášek, sůl a strouhaný kokos.

5. Suché ingredience přendáme do mísy s máslovou hmotou, přilijeme mléko a zašleháme v hladké těsto.

6. Těsto přendáme do formy na koláč vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby na 25 minut.

7. Během pečení oloupeme rebarboru a nakrájíme na ¾ centimetrové špalíčky. Přendáme je do misky a smícháme s omytými jahodami. Přidáme lžíci erytrhitolu a limetovou šťávu. Promícháme.

8. Dále si ve vyšší nádobě vyšleháme bílky spolu se špetkou soli do sněhu. Do tuhého sněhu postupně zašleháme erythritol, xantanovou gumu a extrakt, dokud se nebudou tvořit sněhové špičky. Opatrně stěrkou vmícháme část opražených mandlí a zbytek si necháme na závěr na posypání.

9. Upečený korpus vyndáme z trouby a na vrch vyklopíme ovoce, které rovnoměrně rozprostřeme po celém korpusu.

10. Poté naklademe sníh po celém ovoce a pomocí stěrky utvoříme nerovnoměrný povrch, jakési vlnky a ty posypeme zbytkem opražených mandlí.

11. Formu s koláčem vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 35 minut.

12. Hotový, upečený koláč necháme vychladnout.


Zpět