Nízkosacharidový Tradiční trdelník 

50g kešu másla
42g droždí
2 lžíce erythritolu do kvásku
100g erythritolu do těsta
125ml mandlového mléka
50ml vody
15g vanilkového proteinového prášku
150g mandlové mouky
30g kokosové mouky
50g změklého másla
40g kokosového oleje
8g xantanové gumy
¼ lžičky vinného kamene
2 vejce
Špetka soli
1 vejce na potření
Skořice mletá na obalení
Lískové ořechy namleté na obalení

1. Z droždí, kešu másla, 2 lžícemi sladidla, mandlového mléka, vody a vanilkového proteinu zaděláme kvásek. Necháme kynout přibližně 40 minut na teplém místě.

2. Do velké mísy nasypeme mandlovou a kokosovou mouku, přidáme xantanovou gumu, vinný kámen, erythritol, špetku soli a promícháme. Následně přidáme kvásek a opět promícháme.

3. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a pomocí hnětacího háku, uhněteme lepivé těsto.

4. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a vložíme opět na teplé místo vykynout.

5. Těsto si vyklopíme na pomoučněný silikonový vál kokosovou moukou, prohněteme rukama v hladký bochánek, který nadzvedneme, podsypeme kokosovou moukou. Vrátíme těsto na pomoučněný vál, posypeme povrch těsta opět moukou, zakryjeme potravinářskou fólii a rozválíme na 1 cm silnou placku.

6. Placku rádýlkem nakrájíme na 1,5cm široké proužky.

7. Trubičky na kremrole (nebo třeba zavařovačky či jiné válcovité nádoby obalené alobalem) obtočte proužky těsta tak, aby se mírně překrývaly a trdelník tak držel pohromadě.

8. Předehřejte si troubu na 180°C.

9. Trdelníky potřete rozšlehaným vejcem a obalte ve směsi ořechů a skořice.

10. Formičky postavte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi deset minut. V polovině pečení trubičky otočte „vzhůru nohama" a pečte dalších 10 minut, nebo dokud nebudou trdelníky na povrchu zlatavé.

 


Zpět