Nízkosacharidový Koláč ze špagetové dýně  

1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně
1 větší cuketa
1 nasekaná cibule
4 nasekané stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 lžíce oregana
250 g na kostičky nakrájených žampionů
200 g cottage sýru
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
135 g strouhané mozzarelly light
sůl
pepř
olivový olej
čerstvá bazalka nebo jarní cibulka

1. Nejprve si rozkrojíme špagetovou dýni na půl a rozkrojenou částí vložíme na pokapaný olivovým olejem pečící papír, který vložíme s plechem do předem vyhřáté trouby na 250°C.

2. Dýni pečeme zhruba 45 minut, dokud není měkká. Mezitím si na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.

3. Když cibulka zesklovatí, přihodíme nasekaný česnek a houby a společně dalších pár minut restujeme. Do směsi přidáme krájená rajčata a oregano, směs promícháme a za občasného míchání necháme probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.

4. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, osolíme z obou stran a necháme 20 minut, aby pustila vodu. Cuketová kolečka osušíme papírovými utěrkami. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, kterou z každé strany dozlatova orestujeme.

5. Ve středně velké míse smícháme cottage sýr, parmazán, vejce, sůl a pepř. Špagetovou dýni přidáme do cottage sýrové směsi a důkladně promícháme. Celé přendáme do utěrky či jiného bavlněného vlákna a vymačkáme veškerou vodu.

6. Na dno pečící formy rozprostřeme vymačkanou směs z cottage sýru a dýně. Poté na směs vyskládáme orestovanou cuketu, na cukety rozprostřeme rajčatovou omáčku s houbami a vše posypeme strouhanou mozzarellou spolu smíchanou se strouhaným parmazánem.

7. Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 30-40 minut. Hotový koláč necháme chvíli
vychladnout, nakrájíme, posypeme čerstvou bazalkou nebo orestovanou jarní cibulkou a podáváme.


Zpět