Nízkosacharidové Lilkové karbanátky v rajčatové omáčce  

1 lilek, nakrájený podélně na silnější plátky
Hrubá sůl a čerstvě mletý pepř
1 šálek kokosové mouky
1/4 šálku olivového oleje
1/2 šálku strouhaného parmezánu
1 malý utřený stroužek česneku, plus 2 stroužky nakrájené na tenké plátky
1 velký vaječný bílek
1 rajčatová passata
1 šálek mandlové mouky
1 malá chilli paprička
Pár lístků nasekané čerstvé bazalky
1 mozzarella, nakrájené na tenké plátky dle počtu karbanátků

1. Předehřejte troubu na 200°C. Lilky posolte z obou stran a nechte stát po dobu 30 minut. Poté opláchněte, vytlačte přebytečnou vlhkost a vysušte papírovou utěrkou.

2. Lilek přendejte na plech, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte 30 minut, do změknutí.

3. Upečený lilek přendejte do mixéru, zakápněte olivovým olejem, přidejte parmazán, mletý česnek a kokosovou mouku. Umixujeme do hladka.

4. Z lilkové směsi tvoříme kuličky velikosti golfového míčku, které obalíme v mandlové mouce a vložíme minimálně na hodinu, nejlépe přes noc vychladit do lednice.

5. Před konečnou úpravou opět předehřejeme troubu na 225°C. Do hlubší pánve dáme olej na smažení, vložíme do ní kuličky, které smažíme ze všech stran dozlatova. Obracíme pomocí lžící, aby karbanátky zachovaly svůj tvar.

6. Hotové karbanátky vyjmeme z pánve na talíř. Do stejné pánve orestujeme plátky česneku, poté přilijeme rajčatovou passatu, sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a bazalku. Prohřejeme.

7. Do omáčky vložíme lilkové karbanátky, na každý karbanátek položíme plátek mozzarelly a vložíme do trouby pod gril. Grilujeme, dokud se mozzarella nerozteče a mírně nezezlátne.

 


Zpět