Kachní prso na rozmarýnu - nízkosacharidový recept
1 kachní prso s kůží
2 lžíce másla
1 lžíce smetany na vaření
Sladidlo
½ lžičky pomerančového extraktu nebo 3 lžíce šťávy z pomeranče
1 větvička rozmarýnu
1. Kachní prso omyjeme a vysušíme papírovými ubrousky. Povrch kůže nařízneme do mřížky. Osolíme a opepříme z obou stran.
2. Na pánvi necháme rozpustit máslo spolu se sladidlem. Vaříme, dokud máslo nezhnědne.
3. Když je máslo světle hnědé, přidáme otrhanou větvičku rozmarýnu, pomerančový extrakt nebo šťávu a provaříme, dokud směs nebude zcela hnědá.
4. Mezitím vložíme kachní prso, kůží dolu na druhou ještě studenou pánev a pak zapneme sporák na střední teplotu.
5. Po pár minutách, když je kůže krásně křupavá, otočíme prso kůží nahoru.
6. Do pánve s omáčkou přidáme smetanu, promícháme a přelijeme přes kachní prso.
7. Omáčka se spojí s výpekem z kachního prsa. Vaříme, dokud není prso hotové s růžovým vnitřkem.