Hovězí steak s volským okem a opraženou slaninou, grilovaná petržel s parmazánem - nízkosacharidový recept 

2x 125g hovězí steaky dle libosti
2 vejce
3 plátky anglické slaniny
1 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř na dochucení
Grilovaná petržel:
450g malých kořenových petrželí
2 lžíce strouhaného parmazánu
70ml olivového olej
20ml červeného vinného octa
1 snítka čerstvého tymiánu
2-3 stroužky česneku, oloupaného a nasekaného nahrubo
Sůl a pepř

1. Troubu zapněte na gril a rozpalte jí na středně vysokou teplotu.

2. Petržel omyjte a osušte.

3. V misce smíchejte olivový olej, česnek, ocet, tymián a vše společně promíchejte.

4. Petržele přendejte na plech vyložený pečícím papírem, přelijte připravenou směsí, osolte, opepřete a vložte do trouby.

5. Grilujte přibližně 15-20 minut za občasného promíchání.

6. Až budou petržele pěkné zkaramelizované, zasypte je parmazánem, a ještě vložte zpět na 5 minut do trouby, dokud se parmazán nerozpustí.

7. Mezi tím, než se nám připraví petržele. Rozpalte pánev. Do dlaní si dejte trochu olivového oleje a celý steak jím dobře potřete. Maso na rozpálenou plochu položte a nechte péct.

8. Maso obraťte na druhou stranu již po cca 3 - 4 minutách.

9. Předehřejte troubu na 100°C a maso do ní na 10 minut vložte.

10. Zatímco steak odpočívá si připravíme na druhé pánvi křupavou slaninu a volská oka, tak aby žloutky zůstal pěkně tekuté. Hotová volská oka přendáme na talíř steak a na vrch položíme křupavé plátky slaniny.

11. Nyní stačí steak s vejcem a slaninou dobře osolit a opepřit.

12. Steak podávejte s grilovanými petrželkami.


Zpět