Houbové ragú ze zastřeným vejcem - nízkosacharidový recept 

Houbové ragú ze zastřeným vejcem

400g očištěné houby, nakrájené na větší kousky
1 nakrájená cibule
2 stroužky česneku, nasekaný nadrobno
1 lžíce olivový olej
20 g máslo
1 lžička + lístky na ozdobu hladkolistá petržel, nasekaná
2 snítky čerstvý tymián (nebo špetka sušeného)
1 snítka čerstvý rozmarýn (nebo špetka sušeného)
1 kapka balzamikový ocet
4 ks čerstvá vejce
10 ml bílý vinný ocet
čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
sůl
čerstvě namletý černý pepř

1. V hrnci přiveďte k varu přibližně 2 l vody.

2. V pánvi zahřejte olej spolu s kouskem másla a přidejte houby. Zakapejte trochou citronové šťávy, přidejte nakrájenou cibulku a vše společně rychle orestujte. Přidejte nasekaný česnek.

3. Obsah pánve promíchejte, přidejte tymián, rozmarýn a restujte další 2 minuty. Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte balzamikovým octem. Odstavte z plotny.

4. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, dejte do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vejce. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý). Každé vejce vařte zvlášť.

5. Mezitím houby ještě krátce prohřejte a rozdělte na připravené talíře. Ozdobte lístky petrželky, osolte a ke každé porci houbového ragú přidejte jedno ztracené vejce. Ihned servírujte.


Zpět