Houbové ragú s květákovým pyré 

1hrst sušených hub
1 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, na plátky
2 snítky tymiánu
100g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
Hrst směsi čerstvých lesních hub, na plátky
150ml brandy
1 lžička dijonské hořčice
Šťáva z 1 citrónu
½ kelímku smetany na vaření
Sůl a čerstvě mletý pepř
2 porce květákového pyré
Čerstvě nasekaná petrželka

1. V kastrůlku udělejte vývar ze sušených hub – zalijte je 200ml vody a nechte chvíli povařit.

2. V pánvi s kouskem másla opékejte nakrájenou šalotku, česnek, tymián a nakrájenou slaninu 5-7 minut. Jakmile bude všechno společně opečené, dejte si stranou trošku opečené slaniny na ozdobení.

3. Na pánev přihoďte směs čerstvých lesních hub, lehce je orestujte a pak zalijte asi 150ml brandy, tu podpalte, aby se vyvařil a spálil všechen alkohol.

4. Pak už můžete začít dochucovat: přidejte lžičku dijonské hořčice, která jídlu dodá na pikantnosti, houbový vývar i s houbami, šťávu z jednoho citrónu a smetanu. Nechte společně lehce provařit, dochuťte solí a pepřem a podávejte s květákovým pyré ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou.


Zpět