Domácí meruňková marmeláda bez přidaného cukru
1,5 kg meruněk
4 lžíce octa
1 celá skořice
1 badyán
6ks hlaviček hřebíčku
1. Meruňky vypeckujeme a dáme do velkého zapékacího pekáče. Vypeckované meruňky zakápneme čtyřmi lžícemi octa.
2. Dále si připravíme gázu nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a vložíme mezi meruňky. Od této chvíle na meruňky nebudeme vůbec sahat až do samotného konce pečení.
3. Nezakrytý pekáč s meruňkami dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme 2 hodiny. Každá trouba peče jinak, proto meruňky občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky.
4. Meruňky necháme vychladnout a poté je rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v pekáčku. Kdo má rád kousky, nemusí vůbec mixovat.
5. Horkou marmeládu naplníme do sklenic, otřeme případné zamazané okraje a pevně zavíčkujeme.