Pečený květák s vepřovým špalíčkem - nízkosacharidový recept
4 stroužky česneku
1 lžička uzené papriky
1 větvička rozmarýnu
Olivový olej
Sůl
Čerstvý mletý pepř
Šťáva z jednoho citrónu
1 květák
4 lžíce suchého sherry
200g cherry rajčátek
40g mandlových plátků
3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
170g vepřového libového špalíčku z krkovice
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
2. Česnek oloupeme, nastrouháme do hmoždíře, přidáme papriku, nasekaný rozmarýn, 2 lžíce olivového oleje a utřeme do pasty. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z půlky citrónu.
3. Směs dáme prozatím stranou.
4. Květák si natrháme na jednotlivé růžičky nebo můžeme nechat v celku. Čím větší kus(y), tím déle se květák bude péci.
5. Květák přendáme do pekáče a buď celý nebo kousky potřeme paprikovou pastou.
6. Zakápneme sherry a zbylou půlkou citrónové šťávy.
7. Pokud pečete květák v celku, je potřeba jej přikrýt, aby se nespálil a péct 1h 20minut, nebo dokud nezměkne, nakonec na 20 minut odkryjte a dopečte.
8. V případě, že pečete jednotlivé růžičky, není potřeba květák zakrývat a pečeme zhruba 30-40 minut.
9. Po uplynulé době, vytáhneme pekáč z trouby, naházíme na povrch nasekaná na menší kousky cherry rajčátka a vrátíme zpět na dalších 10 minut do trouby, dokud povrch květáku nezhnědne.
10. Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, asi tak 2-3 minuty, nebo dokud nezhnědnou, poté přendáme z pánve do mističky a necháme vychladnout.
11. Na stejnou pánev nalijeme olivový olej a rozpálíme na vyšší teplotu. Vložíme osolený a opepřený špalíček vepřového masa a orestujeme 3 minuty z každé strany. Zatáhnutý špalíček přidáme do pekáčku ke květáku na posledních 5 minut.
12. Pekáč s květákem vytáhneme z trouby, posypeme mandlovými lupínky, nasekanou petrželkou a zakápneme celé olivovým olejem a můžeme podávat s na tenké plátky nakrájeným vepřovým špalíčkem.