Nízkosacharidový Skořicovo-ořechový pletenec
50g kešu másla
42g droždí
2 lžíce erythritolu do kvásku
100g erythritolu do těsta
125ml mandlového mléka
50ml vody
15g vanilkového proteinového prášku
150g mandlové mouky
30g kokosové mouky
50g změklého másla
40g kokosového oleje
8g xantanové gumy
¼ lžičky vinného kamene
2 vejce
Špetka soli
Náplň:
100g másla
3 lžíce skořice mletá
70g mleté lískové ořechy
70g erythritolu
1. Z droždí, kešu másla, 2 lžícemi sladidla, mandlového mléka, vody a vanilkového proteinu zaděláme kvásek. Necháme kynout přibližně 40 minut na teplém místě.
2. Do velké mísy nasypeme mandlovou a kokosovou mouku, přidáme xantanovou gumu, vinný kámen, erythritol, špetku soli a promícháme. Následně přidáme kvásek a opět promícháme.
3. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a pomocí hnětacího háku, uhněteme lepivé těsto.
4. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a vložíme opět na teplé místo vykynout.
5. Zatímco těsto kyne, si v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme všechny suroviny a dobře zamícháme, aby se všechny ingredience spojily. Náplň dáme vychladit do lednice, aby trochu ztuhla a nevytékala z těsta.
6. Těsto si vyklopíme na pomoučněný silikonový vál kokosovou moukou, prohněteme rukama v hladký bochánek. Těsto nadzvedneme, podsypeme kokosovou moukou. Vrátíme těsto na pomoučněný vál, posypeme povrch těsta opět moukou, zakryjeme potravinářskou fólii a rozválíme na 0,5 cm silnou placku a rozetřeme na ni náplň a posypeme mletýma oříškama.
7. Těsto smotáme do rolády a ostrým nožem, středem po celé délce rozřízneme. Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme pletenec.
8. Pletenec přemístíme na plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
9. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a pak zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova.