Nízkosacharidový Ořecho-skořicový dort
Korpus:
4 vejce
50g vanilkového proteinového prášku
50g mandlové mouky
¼ lžičky vinného kamene
3 lžíce erythritolu
Krém:
240ml smetany ke šlehání
250g mascarpone
2 lžíce erythritolu
1 lžička mleté skořice
Mleté ořechy na posypání
1. Troubu předehřejeme na 150°C. Formu na dort vyložíme pečícím papírem.
2. Bílky si oddělíme od žloutků. V jedné misce vyšleháme bílky spolu se 2 lžícemi eryhtritolu a vinným kamenem do táhlého hladkého sněhu.
3. V druhé misce vyšleháme žloutky s 1 lžící erythritolu do světlé pěny.
4. Pěnu přelijeme do sněhu z bílku a po směru hodinových ručiček vmícháme.
5. Poté prosyjeme proteinový prášek a mouku. Opatrně opět po směru hodinových ručiček vmícháme, dokud se vše nespojí.
6. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 30 minut.
7. Po upečení vypneme troubu, otevřeme a necháme korpus vychladnout.
8. Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme šlehačku do tuha. Do šlehačky přidáme mascarpone a vyšleháme. Poté přisypeme skořici a erythritol a vše zašleháme, do jemného krému.
9. Vychlazený korpus rozřízneme uprostřed na dvě části, na dva pláty. Na spodní naneseme část krému, rovnoměrně rozetřeme a posypeme ořechy. Přiklopíme druhým korpusem a opět pomažeme krémem, tentokrát ze všech stran a posypeme mletými ořechy.
10. Hotový dort vložíme do lednice vychladnout.