Nízkosacharidový Jednoduchý dip z pečeného lilku 

2 velké nebo 3 středně velké lilky
63g tahini
2 stroužky utřeného česneku
½ lžičky mletého kmínu
¼ lžičky chilli
2 lžíce nasekané čerstvé petržele (+ na ozdobu)
½ lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Mletá paprika na ozdobu

1. Umístěte lilky na plech vyložený pečícím papírem. Vidličkou na několika místech propíchejte slupku. Umístěte je pod gril a nechte kůži 5-8 minut lehce spálit. Otočte na druhou stranu, aby se nespálily.

2. Jakmile jsou lilky spálený, vypněte gril a přepněte na pečení na teplotu 220°C a pečte 30-40 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3. Pomocí vidličky a nože rozřízněte lilek a vydlabejte vnitřek do misky.

4. Pokud dáváte přednostu ne úplně hladké konzistenci: přendejte lilek na prkénko a vidličkou natrhejte na menší kousky. Pak v misce smíchejte se všemi zbývajícími ingrediencemi kromě olivového oleje a papriky.

5. V případě, že máte rádi hladkou konzistenci: přendejte lilek do tyčového mixéru a umixujte dohladka a až poté přendejte do misky a přidejte zbylé ingredience.

6. Hotovou směs promíchejte a zakápněte olivový olejem a posypejte mletou paprikou a nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zpět