Nízkosacharidový Chodský koláč s makovou náplní a drobenkou
80g mandlové mouky
30g kokosové mouky
½ sášku kypřícího prášku bez fosfátu
1 vejce
2 bílky
150g řeckého bílého jogurtu
40g erythritolu
Náplň:
100g mletého máku
100 ml smetany ke šlehání
100 ml vody
40g erythritolu
Drobenka:
2 lžíce kokosové mouky
11/2 lžíce erythritolu
1 lžíce másla
1 lžička skořice
1. V jedné misce ušleháme z bílků tuhý sníh.
2. V druhé misce smícháme jogurt s vejcem. Přisypeme mouky a kypřící prášek a promícháme. Následně pomalu v jednom směru přidáváme sníh.
3. Těsto přendáme do pečícím papírem vyložené kulaté formy a vložíme do předem vyhřáté trouby na 170°C.
4. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mák umeleme, pokud není mletý, přendáme do rendlíku, zalijeme smetanou, vodou a přisypeme sladidlo. Vše vaříme za stálého míchání 10-15 minut.
5. Formu s těstem vyndáme z trouby, na vrch naneseme makovou náplň, kterou rovnoměrně rozetřeme po celé ploše, cca 1 cm od krajů. Formu vrátíme zpět do trouby a začneme připravovat drobenku.
6. Všechny ingredience na drobenku rukama prohněteme v drobenku a posypeme jej povrch koláče a dopečeme dalších 20 minut nebo dokud drobenka nezezlátne.