Nízkosacharidové Vegetariánské lasagne 

 Vegetariánské lasagne

12 plátků lasagní
2 velké cukety
10 rajčat
2 lžíce balzamicového octa
1 velká cibule
4 stroužky česneku
Čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, majoránka, bazalka
Sůl
2 nízkotučné mozzarelly
4 lžíce olivového oleje
Šálek strouhaného parmazánu
30g másla
25g hladké mouky
350ml mléka

1. Nejprve si nakrájíme cuketo na kolečka, osolíme z obou stran, přendáme na rošt, pod kterým máme plech, aby měla uvolněná voda kam odkapat. Necháme minimálně půl hodiny odležet.

2. Cuketu usušíme papírovými ubrousky, přendáme na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C minimálně na 30 minut, dokud cuketa nezměkne a mírně nezezlátne.

3. Upečenou cuketu přendáme do mixéru, přidáme tymián, rozmarýn, majoránku, nastrouhané dva stroužky česneku a olivový olej. Vše umixujeme do hladka a přendáme do misky.

4. Na zbylých dvou lžících olivového oleje orestujeme na půl kolečka nakrájenou cibuli a na plátky zbylé dva stroužky česneku.

5. Ke změklé cibuli přidáme na větší kusy pokrájená rajčata a dusíme zhruba 20 minut do měkka, dokud se rajčata nerozvaří a nevypaří se téměř všechna uvolněná voda.

6. 2minuty před vypnutím plamene přidáme listy bazalky, sůl, balzamicový ocet a promícháme.

7. Hotovou rajčatovou směs stáhneme z plamene, přelijeme do mixéru a umixujeme do téměř hladké konzistence.

8. Dáme si vařit mírně osolenou vodu a uvaříme lasagne dle návodu.

9. Nádobu na zapékání vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme olivovým olejem a vrstvíme hotové ingredience.

10. Spodní vrstva jsou 4 plátky lasagní, ty pomažeme cuketovou směsí, další vrstva je rajčatová omáčka a třetí vrstvu tvoří na plátky nakrájená mozzarella.

11. Toto vrstvení zopakujeme ještě jednou s tím, že poslední vrstvu zakončíme lasagnemi.

12. V menším rendlíku si necháme rozpustit máslo, zaprášíme moukou, provaříme, aby vznikla světlá jíška, kterou zalijeme studeným mlékem, osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hladký bešamel.

13. Hotovým bešamelem zalijeme lasagne, rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a zasypeme strouhaným parmazánem.

14. Zapékací misku s lasagnema vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C na 45 minut, respektive, dokud se parmazán nerozpustí a neutvoří zlatavou krustu.

15. Lasagne rozdělíme na 4 části a ihned podáváme.

 

Uložit


Zpět