Nízkosacharidové Vegetariánské lasagne
12 plátků lasagní
2 velké cukety
10 rajčat
2 lžíce balzamicového octa
1 velká cibule
4 stroužky česneku
Čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, majoránka, bazalka
Sůl
2 nízkotučné mozzarelly
4 lžíce olivového oleje
Šálek strouhaného parmazánu
30g másla
25g hladké mouky
350ml mléka
1. Nejprve si nakrájíme cuketo na kolečka, osolíme z obou stran, přendáme na rošt, pod kterým máme plech, aby měla uvolněná voda kam odkapat. Necháme minimálně půl hodiny odležet.
2. Cuketu usušíme papírovými ubrousky, přendáme na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C minimálně na 30 minut, dokud cuketa nezměkne a mírně nezezlátne.
3. Upečenou cuketu přendáme do mixéru, přidáme tymián, rozmarýn, majoránku, nastrouhané dva stroužky česneku a olivový olej. Vše umixujeme do hladka a přendáme do misky.
4. Na zbylých dvou lžících olivového oleje orestujeme na půl kolečka nakrájenou cibuli a na plátky zbylé dva stroužky česneku.
5. Ke změklé cibuli přidáme na větší kusy pokrájená rajčata a dusíme zhruba 20 minut do měkka, dokud se rajčata nerozvaří a nevypaří se téměř všechna uvolněná voda.
6. 2minuty před vypnutím plamene přidáme listy bazalky, sůl, balzamicový ocet a promícháme.
7. Hotovou rajčatovou směs stáhneme z plamene, přelijeme do mixéru a umixujeme do téměř hladké konzistence.
8. Dáme si vařit mírně osolenou vodu a uvaříme lasagne dle návodu.
9. Nádobu na zapékání vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme olivovým olejem a vrstvíme hotové ingredience.
10. Spodní vrstva jsou 4 plátky lasagní, ty pomažeme cuketovou směsí, další vrstva je rajčatová omáčka a třetí vrstvu tvoří na plátky nakrájená mozzarella.
11. Toto vrstvení zopakujeme ještě jednou s tím, že poslední vrstvu zakončíme lasagnemi.
12. V menším rendlíku si necháme rozpustit máslo, zaprášíme moukou, provaříme, aby vznikla světlá jíška, kterou zalijeme studeným mlékem, osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hladký bešamel.
13. Hotovým bešamelem zalijeme lasagne, rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a zasypeme strouhaným parmazánem.
14. Zapékací misku s lasagnema vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C na 45 minut, respektive, dokud se parmazán nerozpustí a neutvoří zlatavou krustu.
15. Lasagne rozdělíme na 4 části a ihned podáváme.