Nízkosacharidové Cuketové špagety s bazalkovým pestem a parmazánem
Na pesto:
30g čerstvé bazalky
15g opražených slunečnicových nebo piniových oříšků
45g arašídů, mandlí, kešu
4 stroužky česneku
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 lžíce citrónové šťávy
120 ml olivového oleje
Čerstvý mletý pepř
Možné přidat 30g strouhaného parmezánu
Na špagety:
2 mladé cukety
Olivový olej
Čerstvě namletý pepř
Hoblinky parmazánu
1. Oříšky spolu se semínky, bazalku, stroužky česneku, citrónovou kůru a šťávu i olivový olej dejte do mixéru a dobře rozmixujte dohladka. Na závěr přisypte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.
2. Na spiralizéru nebo škrabkou na brambory si vytvořte cuketové „špagety" nebo „tagliatelle", trochu je osolte, přidejte kapku olivového oleje a hezky v míse lehce promíchejte rukama.
3. „Špagety" promíchejte s pestem, dejte na talíř, posypte hoblinkami parmazánu, opepřete čerstvě namletým pepřem a podávejte.