Nízkosacharidové Cuketové lasagne
2 středně velké cukety
3 lžíce olivového oleje
1 větvička rozmarýnu
1 cibule nakrájená najemno
1 kedlubna nakrájená na kostičky
1 větší okurka nakrájená na kostičky
500g mletého hovězího masa
2dcl červeného vína
6 větších rajčat rozmixovaných do hladka na omáčku
2 lžíce rajčatové passaty
200ml smetany ke šlehání
Muškátový oříšek
Sůl a pepř
200g krémového smetanového sýru
1 lžička xantalové gumy
1 šálek strouhaného parmazánu
1. Na pánvi s olivovým olejem orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, po zesklovatění cibule, přidáme kedlubnu, po 10 minutách kostičky okurky a krátce orestujeme. Přihodíme mleté maso. Když je maso hnědé, nikoli červené, podlijeme směs vínem, přidáme větvičku rozmarýnu a vaříme.
2. Jakmile se alkohol vypaří, přilijeme rozmixovaná rajčata, zaklopíme a za občasného promíchání dusíme do měkka, cca 30 minut, než se omáčka zredukuje.
3. Poté přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Pánev stáhneme z ohně a vyndáme větvičku rozmarýnu.
4. Mezitím, co se vaří bolognská omáčku, připravíme si cuketové lasagne.
5. Cukety omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme podélně na plátky (síla 5 mm). Rozložíme je na tác a z obou stran osolíme.
6. Necháme půl hodiny vypotit. Poté jednotlivé plátky pečlivě osušíme papírovou utěrkou.
7. Na velké pánvi s olivovým olejem orestujeme každý plátek z obou stran, do změknutí a zezlátnutí.
8. V kastrůlku si na bešamel rozehřejeme krémový sýr, přisypeme xantalovou gumu, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Odstavíme z ohně.
9. Dno zapékací misky vyskládáme cuketovými plátky, Lžící rozetřeme polovinu rajčatové passaty, přidáme polovinu masové směsi, dále polovinu bešamelu. A urovnáme.
10. Následuje druhá vrstva cuketových plátku a vše zopakuje. Končíme bešamelovou vrstvou, kterou hustě zasypeme parmazánem.
11. Zapékací misku vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C na 20 minut, poté přepneme na gril a necháme zezlátnou parmazán.
12. Lasagne jsou hotové, když je povrch zlatý a parmazán rozteklý.