Nízkosacharidové - chřestové rizoto z pastiňáku 

6 stonků zeleného chřestu
500 g pastiňáku
50 g vychlazeného másla
30 g oloupané šalotky
5 lžic olivového oleje
80 ml suchého bílého vína
70 g najemno nastrouhaného parmezánu
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Šalotku nakrájíme najemno. Přivedeme k varu 600 ml vody nebo zeleninového vývaru a dáme stranou. Pastiňák škrabkou na zeleninu oškrábeme, okrojíme konce, které vyhodíme a zbytek nakrájíme na větší kusy, které vložíme do mixéru. Umixujeme na malé kostičky, velikosti rizota.

2. Z očištěného chřestu odřízneme hlavičky dlouhé 4 cm a dáme stranou. Z dolní části chřestu odřízneme 2 cm a vyhodíme je. Zbylý chřest nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm.

3. V kastrolu nebo větším rendlíku na středním ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje. Přidáme šalotku, kterou necháme za občasného míchání zesklovatět.

4. Přidáme rýži z pastiňáku a za častého míchání ji 2 minuty restujeme. Během míchání pastiňák stíráme ze stěn rendlíku. Poté přilijeme najednou všechno víno a za stálého míchání ho necháme z rendlíku zcela odvařit.

5. Stáhneme oheň pod polovinu, přidáme chřest nakrájený na kolečka, lehce osolíme a přilijeme cca 200 ml horké vody nebo vývaru. Za častého míchání necháme vodu téměř vyvařit.

6. Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme dalších 200ml vody nebo vývaru. Opět ji necháme vyvařit a takto pokračujeme, dokud není pastiňáková rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 10 – 12 minut.

7. Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhneme z ohně, vmícháme parmezán a po částech vmícháme kostičky vychlazeného másla.

8. Rozklepneme vejce, solíme a opepříme dle chuti, promícháme a necháme 1 minutu odpočinout. Znovu zamícháme.

9. Hlavičky chřestu překrojíme podélně na polovinu. V pánvi na vyšším ohni rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme chřest a restujeme za stálého míchání 1,5 minuty. Stáhneme z ohně a dochutíme špetkou soli a pepře. Přidáme do každé porce rizota.


Zpět