Nízkosacharidová Vánoční štola
180g změklého másla
180g Erythritolu
2 vejce
250g ricotty
Pár kapek vanilkového extraktu
1 lžíce rumu
500g mandlové mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu
1 polévková lžíce xantalové gumy
50g rozinek namočených ve vodě
50g brusinek namočených ve vodě
50g loupaných mandlí nasekaných
50g vlašských ořechů nasekaných
1. V jedné míse vyšlehejte máslo s Erythritolem a vejci do husté pěny.
2. Poté zašlehejte ricottu, vanilkový extrakt a rum.
3. V druhé míse smíchejte mandlovou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, xantalovou gumu.
4. Vše důkladně promíchejte, přidejte rozinky, brusinky, mandle a ořechy a ještě jednou promíchejte.
5. Vál si posypte kokosovou moukou a rukama utvořte šišku ve tvaru štoly.
6. Štolu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160°C asi 80 minut. Štolu zakryjte pečícím papírem, aby se nespálila a nebyla černá.
7. Upečenou štolu nechte vychladnout a před podáváním posypte práškovým Erythritolem smíchaným s kokosovou moukou.