Nízkosacharidová Skořicové lískooříšková hnízda
2 hrnky mletých lískových ořechů
Špetka soli
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek mandlového másla
1 lžíce kokosového oleje
Čokoládový krém:
50g čokolády 85% kakaa
20g kakaového másla
4 lžičky mandlového másla
1. Troubu předehřejeme na 175°C.
2. Ve větší míse smícháme společně lískové oříšky, sůl, jedlou sodu a skořici. Poté přidáme vanilku, mandlové máslo a kokosový olej a pomocí rukou propracujeme tak, aby se nám všechny ingredience spojily.
3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 15 minut do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.
4. Z těsta odebereme vždy množství odpovídající jedné lžíci, ze kterého pomocí rukou vytvoříme kuličku, kterou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Prstem jemně přimáčkneme kuličku k plechu a koncem vařečky do jejich prostředku uděláme důlky.
6. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme po dobu 8 – 10 minut.
7. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu společně s kakaovým a mandlovým máslem.
8. Nádobu s čokoládou odstavíme z vodní lázně a mícháme, dokud se nám nevytvoří hladká hmota.
9. Vzniklou čokoládovou směs necháme vychladnout tak, aby nebyla příliš tekutá a ze hnízd nevytékala.
10. Upečená hnízda vyndáme z trouby a necháme úplně.
11. Pomocí zdobícího sáčku plníme důlky hnízd čokoládovým krémem.